skip to Main Content
online taalcursus

Een online taalcursus: nieuwe kansen

Afgelopen 21 februari was het weer Internationale Moedertaaldag. Op deze dag, die door UNESCO is uitgeroepen, staan we stil bij het belang van culturele en taalkundige diversiteit. Het in ere houden van de moedertaal, zorgt ervoor dat de taalkundige en culturele traditie behouden blijft. Het thema van dit jaar was “Using technology for multilingual learning: Challenges and opportunities”, over de potentiële rol van technologie om meertalig onderwijs te bevorderen. En technologie, daar hebben we de afgelopen periode veel mee te maken gekregen bij onze taalcursussen.

Een toepasselijk onderwerp nadat ik (net als vele andere docenten) bijna twee jaar lang alleen maar vanuit mijn zolderkamer online mijn taallessen heb moeten gegeven. In die tijd hebben we allemaal veel geleerd van wat de voor- en nadelen zijn van het online lesgeven. Er is veel over geschreven, er zijn veel discussies geweest en ook ik heb wel eens wanhopig naar een volledig zwart beeldscherm gekeken, omdat studenten hun camera niet aan wilden doen (want ze lagen in bed of gingen tussendoor onder de douche).

Sinds september zie ik veel van mijn groepen weer “offline” en dat is heerlijk, maar het online lesgeven biedt stiekem toch ook veel mogelijkheden. Als je het goed inzet natuurlijk! Een online taalcursus is laagdrempelig en flexibel in te zetten. Je kunt bijvoorbeeld ook makkelijk groepen samenstellen met mensen uit verschillende landen: de wereld wordt nóg kleiner. Zo ben ik zelf vorig jaar uitgenodigd om een gastles te verzorgen aan een groep Italiaanse brugklassers over hoe het dagelijks leven er in Nederland uitzag tijdens de pandemie en de lockdown. Heel leuk en weer eens wat anders!

De online taaltrainingen blijf ik er daarom gewoon inhouden, naast de fysieke taaltrainingen. Veel cursisten vinden het prettig om na een dag werken niet weer de auto in te stappen om naar een cursus te gaan. Het is soms gewoon fijn om lekker in je eigen omgeving, zonder reistijd, aan het werk te kunnen.

Dus ben je op zoek naar een online taalcursus of een (incompany) zakelijke taaltraining op maat? Ik ga er graag met je over in gesprek. Enneh… op locatie mag natuurlijk ook gewoon!

Back To Top
Open chat